12 MART İSTİKLAL MARŞININ KABULÜ VE MEHMET AKİF ERSOY’U ANMA PROGRAMI

19.03.2019 Sal

12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla ilçemizde program düzenlendi.

Çok Programlı Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan program Anadolu İmam Hatip Lisesi salonunda gerçekleştirildi.

Çok programlı Anadolu Lisesi Coğrafya Öğretmeni Mustafa Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, İstiklal Marşı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin millî marşıdır. Mehmet Akif ERSOY tarafından kaleme alınan bu eser, 12 Mart 1921'de Birinci TBMM tarafından İstiklal Marşı olarak kabul edildiğini belirterek şöyle devam etti:

‘’23 Nisan 1920’ de Türkiye Büyük Millet Meclisi açılır. 1920 yazı içinde ülke topraklarının büyük bir bölümü işgal altındadır. Ankara düzenli bir ordu kurma çalışmaları içindedir. İstanbul Hükümeti Mondros Ateşkes hükümleri gereğince orduyu terhis etmiştir. Yeni bir ordu kurma çalışmalarında ise sayısız güçlüklerle karşılaşılmaktadır.Meclis hükümeti yeni bir ordu kurarken bu orduyu ayakta tutacak, ona moral verecek güçleri de harekete geçirme çabasındadır. İşte bu marş ordumuzun moralini yükseltmek ve gücüne güç katmak için yazılmış eşsiz bir eserdir. Daha savaşın başında milleti bir araya getirmiş, birken bin etmiş, etle tırnak misali tüm yurdu kenetlemiş son derece yüce bir eserdir.''

Program öğrencilerin okuduğu şiir ve tiyatro gösterilerinin ardından İstklal Marşını güzel okuma yarışmalarında dereceye girenlere ödüllerinin verilmesinin ardından sona erdi.