Tarım
11.Haziran.2017.Pazar
24487
Yerleşim yeri olarak kuruluşundan bu güne kadar ekonomik hayat, fındığa dayalı tarım, küçük çapta hayvancılık, yüksek yerlerde ormana dayılı işçilik, küçük esnaf ve sanatkarlık şeklinde olmuştur.
Yerleşim yeri olarak kuruluşundan bu güne kadar ekonomik hayat, fındığa dayalı tarım, küçük çapta hayvancılık, yüksek yerlerde ormana dayılı işçilik, küçük esnaf ve sanatkarlık şeklinde olmuştur.
Son yıllarda yurt dışında çalışanların sayısında meydana gelen artış parasal yönden ilçe halkını olumlu yönde etkilemiş, ancak bu parasal artış etkili yatırım yapılması şeklinde kendini göstermemiştir. İlçe halkının %20’ye yakın kısmı ya yurt dışında çalışmakta yada yurt dışındaki yakınlarının maddi desteğini almaktadır. Diğer taraftan nüfusunun %25’lik kısmı ise ülke içinde özellikle büyük kentlerde çalışmakta ve ilçedeki yakınları ile bağını kesmiştir.
İlçede iki adet fındık kırma fabrikası dışında sanayi kuruluşu sayılabilecek tesis yoktur. Bu tesislerde yaklaşık 60 kişi istihdam edilmektedir.
Ayrıca Mısır tarımı da ilçede önemli bir yer tutmaktadır.Fakat mısır üretimi ticarete yönelik değil,ihtiyacı karşılamak için üretilmektedir.
Son yıllarda Karadeniz Bölgesinin genelinde yetiştirilmeye başlanan Kivi meyvesi de hatırı sayılır miktarda çifçiler tarafından üretilmeye başlanmıştır.Ama üretilen kivinin pazarlanması alanında zorluklar çekilmektedir.
En önemli gelir kaynağı fındık olup, 88.482.901 dekar alana ekilip 2004 yılında meydana gelen don olayı nedeniyle mahsul alınmamıştır.. Bunun yanında11.160 dekar alanda 115 ton mısır, 441 dekar alanda 472 ton sebze ve 600 dekar alanda kivi üreticiliği yapılmaktadır.
İlçe merkezinde 25 Tonluk Soğuk Hava Deposu mevcuttur.
Aile işletmeciliği şeklinde yapılan hayvancılık, daha çok yüksek kesimlerde yapılmaktadır. İlçede yaklaşık 4600 büyükbaş, 7850 küçük baş, 250 Tek tırnaklı, 9000 kümes hayvanı ve 2924 adet arı kovanı mevcuttur.
İlçede bir adet tarım kredi kooperatifi bir adet Esnaf ve Sanatkarları Kooperatifi, Sınır Köyünde bir adet Orman Köylülerini Kalkındırma Kooperatifi ve sınırlı sorumlu 32 numaralı motorlu taşıyıcılar kooperatifi vardır. Bu kooperatifler ortaklarının kredi, tohumluk, gübre ve ilaç gibi tarımsal girdilerini karşılama ve ürünlerini pazarlama gibi konularda faaliyetlerini sürdürmektedirler.